Om Dvärgpinschern

2008-05-22 / 23:30:05
dvärgpinschern har många fördelar så som obefintlig pälsvård, ett nätt format och ett rejält temperament. Den är en tillgiven kelgris som gärna sover i din säng, under täcket samtidigt som den, om den vill, ger 100% på lydnadsplan. Det är en stor hund i litet format med mycket att ge i sin busiga lilla kropp.

Dvärgpinschern är en envis krabat och den bör fostras vänligt men med en fast hand. Den bjuder upp till en mer rejäl tålamodsprövare under uppfostringstiden än många storvuxna raser. Trots sin ringa storlek skall inget ohyfsat uppträdande tolereras. Dock skall en pinscher inte "tuktas" då risken finns att den inte utvecklar sin rastypiska pigga livsglädje och då ej heller förgyller sin omvärld med sitt annars så hisnande glada jag.

Det finns egentligen ingenting som du inte kan göra med din dvärgpinscher. Lydnad, spår, agility, ja listan över lyckade aktiviteter kan göras lång. Dock fungerar det inte att träna sin dvärgpinscher med tvång och hård behandling, då kommer den att vända dig ryggen och slå på dövörat. Nej, träningen skall göras på lika villkor, och framför allt, det ska vara roligt. En stimulerad och glad dvärgpinscher flyttar berg för att vara dig till lags.

Det man bör tänka på under utomhusaktiviteter är att dvärgpinschern är extremt korthårig och saknar naturligt skydd mot kyla. Men, så länge den får röra på sig är det sällan några större problem. I annat fall finns många olika täcken och overaller att klä sin hund med som skydd mot väta och kyla under årets strängare delar.

Klassiskt för rasen är att den är mycket rädd om sina tassar vilket kan göra kloklippning till ett mindre helsike. Det är inte ovanligt att dvärgpinschern skriker i högan sky innan tången ens hunnit fram till klon. Just därför är det väldigt viktigt att tidigt börja träna och vänja valpen vid denna behandling. Klipp lite och ofta i början för att få in rutinen och för att hålla tillbaka pulpan. Det ger inget gott intryck med en i övrigt blänkande fin hund om klorna samtidigt är fula och långa.

Dvärgpinschern är en utmärkt familjehund som trots sin litenhet tål rejäla tag och inte är rädd för mycket. Den går mycket bra ihop med barn, men tänk på att alla hundar alltid ska skyddas mot små barns många gånger hårda nypor. Oftast går den också bra ihop med familjens övriga djur, dock inte råttor och möss eftersom den är en utmärkt råttjägare och en viss förskingring av barnens inte ont anande hamstrar kan uppstå.

För den som vill ha en tillgiven och glad hund med stor portion humor och fantasifullhet så är dvärgpinschern ett självklart val. Glöm dock inte att den då och då behöver färska upp minnet om vem det är som bestämmer.
 
Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: